2015. június 21., vasárnap

A hosszú élet titka - életmód ötletek Aliz


A life.hu-n olvastam az alábbi cikket:

"Matuzsálemi kort szeretnél megérni? Akkor irány a Távol-Kelet, ahol szusit kell enni a szabadban - legalábbis ezt állítja egy amerikai kutatás. 

A fonálférgekkel végzett kísérletekből a kutatók azt mutatták ki, hogy a hűvösebb éghajlat és a wasabi olyan genetikai folyamatot aktivál, amely meghosszabbítja a zsír- és az idegsejtek élettartamát. Nem meglepő tehát, hogy Japánban élnek a világ legidősebb emberei. A szigetországban 100 000 emberre 34 száz éven felüli személy jut, míg ez az arány Nagy-Britanniában csupán 100 000-ből öt. Milyen országokban lehet még nagy eséllyel elérni a százéves életkort? 

Japán
Mi a titka annak, hogy itt él a világ legtöbb száz éven felüli embere, itt a legalacsonyabb a szívbetegség és agyérgörcs előfordulása, és 40 százalékkal alacsonyabb a daganatos betegségek gyakorisága, mint Nyugaton? Az okinawai étrend édesburgonyán, leveles zöldségeken, teljes kiőrlésű gabonaféléken, halakon, rizsen, sertéshúson és szóján alapul, amelyek mind-mind rákellenes és öregedésgátló antioxidánsokat tartalmaznak. Ráadásul az okinawaiak csak annyit esznek, amennyire szükségük van - napi 1500 kalóriát, fele annyit, mint egy átlagos amerikai. 

Görögország
A Szimi-szigeten lakók gyakran élnek több mint 90 évig. Hosszú életük titka az olívaolajban, halakban, paradicsomszószban és zöldségekben gazdag étrendjük, amely kevés húst tartalmaz. A táplálékuk nagy részét kitevő nyers vagy párolt zöldségek, és a szinte mindenhez fogyasztott extra szűz olívaolaj fokozza a szervezetben az E- és A-vitamin mennyiségét, és megnöveli a jótékony koleszterin szintjét. 

Pakisztán
A selyemút mentén fekvő Hunza-völgy népessége körében a rák előfordulása szinte nulla, a súlyos betegségeket nem is ismerik, és nem léteznek olyan emésztési rendellenességek, mint például a fekély. Étrendjük napi 1900 kalóriát tartalmaz, ami 50 gramm fehérjét, például csirkehúst, 36 gramm, főként növényi eredetű zsírt és 354 gramm szénhidrátot tartalmaz, főként burgonyából vagy rizsből. Akkor esznek először, amikor már néhány órát dolgoztak a földeken, így emésztőszervrendszerüknek van ideje felébredni. 

Kína
A délnyugat-kínai Bamában nincsenek autók, ipar és gyorséttermi ételek. Nem meglepő tehát, hogy a szívbetegség és a daganatos megbetegedések előfordulása nulla. Egészségük titka rostban gazdag, kevés kalóriát, zsírt és sót tartalmazó étrendjük, és persze az, hogy rengeteget mozognak. 

Olaszország
A hegyvidéki Campodimele faluban rendkívül ritka, hogy a lakosság közül bárki 85 éves kora előtt meghaljon. Hosszú életük titka a friss hegyi levegő, a rengeteg szabadban végzett testmozgás, az alacsony stresszszint és a sok friss zöldség fogyasztása.

USA
A kaliforniai Loma Lindában él 9000 hetednapi adventista, az Egyesült Államok leghosszabb életű lakói. A kutatások azt mutatták, hogy erre a közösségre a diabétesz, a rák és a szívbetegségek jelentősen alacsonyabb kockázata leselkedik, mint az átlag amerikaiakra. Titkuk a vegetarianizmus, és az, hogy kerülik az alkoholt, a dohányzást és az adalékanyagokat. 

Ecuador
Vilcabambát Latin-Amerikában az "Örök élet völgyének" nevezik. Kivételes egészségük kulcsa a sok testmozgás és az egészséges étrend, amely szinte egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű élelmiszereket, és főként friss, bio, gyógyhatású zöldségből áll. 

Costa Rica
Nicoya, melyet 2003-ig csak komppal lehetett megközelíteni, a daganatos betegségek legalacsonyabb előfordulásával büszkélkedhet az országban. Hosszú életük titka az életcél rendkívül fejlett érzéke, ami arra ösztönzi a lakosságot, hogy hozzájáruljanak a közösség életéhez. Erős szociális hálózatuk nagymértékben elősegíti az idősek jólétét. 

Hongkong
Felhőkarcolói és a sűrű szmog ellenére meglepő módon Hongkong lakosai a világ leghosszabb életű emberei közé tartoznak. A hongkongi nők várható élettartama a 2010-es 86 évről 2012-re 86,7 évre emelkedett, megelőzve az eddig első helyen álló japán nőket. Titkuk az antioxidánsokban gazdag tea rendszeres fogyasztásában keresendő, valamint abban, hogy étrendjük párolt halat és zöldségeket tartalmaz, amihez nincs szükség a szívbetegséghez, elhízáshoz és magas koleszterinszinthez társított sütőolajokra. 

Andorra
A parányi európai hercegség a várható élettartam tekintetében világvezetőnek számít. Az átlagos várható élettartam 83,5 év, és itt az egyik legmagasabb a '90-es éveik végéig élők aránya a világon. Titkuk a szabadban töltött, aktív életmód, és a sovány húsokat, zöldségeket és olívaolajat tartalmazó, egészséges étrend. 

Makaó
A Dél-kínai-tenger apró szigetországa, Makaó népességének átlagos várható élettartama 84,4 év. Ezt a kivételes eredményt gyümölcsöző gazdaságának tulajdonítják. A megtermelt bevételek több mint 70 százalékát a közegészségügyre fordítják. Természetesen a főként növényi és tengeri étel alapú étrendje is nagyban hozzájárul a kivételes élettartamhoz. 

Grúzia
A szakadár, 100 ezer lakosú Abházia híres hosszú életű népességéről. Étrendjük helyben termesztett zöldségekből, babfélékből és gabonafélékből áll, mértékkel fogyasztanak alkoholt, és kevés húst, halat és cukrot esznek. Mivel az abháziaiak abban hisznek, hogy az események saját cselekedeteik közvetlen következményei, ennek köszönhetően nagyobb felelősséget éreznek saját egészségük megőrzése iránt." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése