2015. október 17., szombat

A pápaság árnyoldalai - könyvajánló Aliztól


Peter de Rosa - Krisztus helytartói, A pápaság árnyoldalai

Felkavaró és szókimondó, "botránykönyv" egy volt jezsuita pap tollából. Ajánlom, ha érdekel a vallástörténet, a kereszténység története, mert a reformációig a kereszténység a katolicizmus volt. S a katolikus zsinat rakta össze a Bibliát is a mai formában.(...)
Nem regény, ezt nem lehet elolvasni egy nap alatt. Sokszor le kellett tennem nekem is, mert, bár nem vagyok s nem is voltam katolikus, az információk fejbe vágtak, s idő kellett a feldolgozásukhoz. (Például hogy a zsinatokat élő víz, folyó vagy tó mellett tartották sokáig, hogy legyen hova tenni a holttesteket...)

Ugyanakkor, ha elfogultsággal akarnám vádolni a szerzőt, inkább a katolicizmus és pápaság melletti, mint elleni érzület miatt tehetném.

1988-ban jelent meg, a szerző II. János Pál pápa kortársa volt, többször elismerőleg ír róla, de nem tagadja a gyengéit sem.

Végezetül idézet a műből és a kiadó ajánlása:

"A pápaság legnagyobb bűne és sok más bűnnek a forrása a mérhetetlen hatalommal való visszaélés. Különös érzés arra gondolni, hogy Ő, akitől hatalmukat levezetik, hatalom nélkül élt és halt meg.
...
Ezt a könyvet senki sem mellőzheti, aki érdeklődik a világ dolgai iránt."

Itt elő tudod jegyeztetni:


Válassz az alábbi menüből:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése