2019. január 7., hétfő

Baileys házilag, 5 perc alatt!


A legtöbb idő beszerezni a hozzávalókat. Körülbelül 5 percbe telik bekeverni, s újabb 5 perc múlva fogyasztható, ízlés szerint jégkockával szervírozva. Az igazán hedonisták nyomhatnák rá tejszínhabot is. A neten számtalan házi tejszínes krémlikőr van fent, a legtöbb azonban az én ízlésemnek túl van bonyolítva, vagy éppen drágább, mintha megvenném a boltit. Ez saját, kipróbált ugyanakkor elég olcsó recept. A kész likőrt adtam már ajándékba is, és mindenki szerette. Ha nem fogy el azonnal,
akkor hűtőben kell tárolni, nálunk 2-3 napnál többet nem kellett kibírnia, mert gyakran kóstolgattuk... 

Lássuk a receptet:

- 2 dl vodka (a Royal és Kalinka egyaránt megfelel a célnak, kb 1000 Ft lesz), 
- 1 csomag vaníliáscukor - a bourbon még finomabb, 2x2 dl zsíros habtejszín, 
- édesítőszer (cukor, méz, vagy mesterséges édesítő, ízlés szerint), 
- körülbelül 0,5 liter zsíros tej (érdemes 2,8 vagy 3,5 %-osat venni, a zsírszegény túl vízízű hozzá), 
- 1 csomag mogyorós Aranka pudingpor

Ebből a mennyiségből kb. bő 1 liter likőr lesz. Az Arankát habverővel elkevertem a tejben, utána hozzáadtam a többi alkotóelemet, jól elkevertem. Kóstolás, majd néhány perc várakozás után ismét. Számolj vele, hogy ha állni hagyod, besűrűsödik, ne legyen se túl híg, se túl sűrű. Tejjel tudod hígitani, tejszínnel, esetleg újabb mogyorós Arankával sűríteni. Ha nagyobb kiszerelésű vodkát veszel, és túl gyengének érzed, még adhatsz hozzá alkoholt. Komoly hátránya az, hogy nagyon itatja magát. De tényleg! Igazi nasi lesz belőle, sokkal krémesebb, finomabb a bolti likőröknél, s közben észre sem veszed, hogy a vodka bizony erős ital! :) 

Egy időben sűrűn készítettem, végigpróbáltuk az összes bolti főzés nélküli Gála pudinggal (vaníliás, puncsos, csokis), de legjobban az eredeti mogyoróssal ízlett. Ha Gála vaníliással kevered be, üss hozzá 2-3 tojást, így kész a tojáslikőr.

Azt hiszem az igazi Baileys és a Mozart felveszi vele a versenyt, de az olcsóbb krémlikőröknél sokkal finomabb. Próbáld ki te is! (Zila)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése