2019. január 7., hétfő

Mi tesz emberré? Hol a határ gép és ember közt? - filmajánló
Edzés közben szoktam filmet nézni a számítógépen, általában a youtube-on. A napokban két, témájában egymáshoz nagyon hasonló sci-fibe futottam bele, az egyik egy 2013. évi angol a másik egy 2014. évi amerikai sci-fi. A kérdésfelvetés ugyanaz. Megalkotható-e a gondolkodó gép, lemásolható-e az ember tudata? És ha igen, a teremtett lény ember vagy gép? Mi teszi az embert emberré, mitől lesz több, mint egy robot?
A gép című filmben nincsenek ismert szereplők, javarészt félhomályos képeket kapunk és azt sem sikerült megtudnom, miről beszélgetnek egymás közt a gépek. Ugyanakkor a történet emberi, a végkifejlet bár szomorkás, de mindenképpen pozitív és
Ava (Eva) alakítása lenyűgöző, teljesen hiteles magabiztos nőként és ártatlan tudatú "gyermekként" is.


A Transzcendensben Johnny Deep a főszereplő, a stáblistán ott találjuk Morgan Freemant is. Nagyobb szabású, látványosabb film, ahol néhány kérdésre szintén nincs válasz.


A filmek rövid leírásai, ha elgondolkodtató kikapcsolódásra vágysz és tetszett az A.I. -Mesterséges értelem, vagy ismered és szereted Asimov robotika világát:

Transzcendens - színes, amerikai-kínai-angol akcióthriller, 2014 

Dr. Will Caster (Johnny Depp) a mesterséges intelligencia legelismertebb szakértője, egy olyan gép létrehozásán dolgozik, amely ötvözi a világ összes tudását az emberi érzelmek teljes skálájával. Első számú ellensége a technológia-ellenes csoportoknak, akik meg akarják állítani. Bármi áron. Caster tökéletes tesztalanyává válik az általa fejlesztett gépnek. Tudata a gépben él tovább...

szereplő(k): Johnny Depp (Will), (...) Morgan Freeman


A gép (The Machine) színes, magyarul beszélő, angol sci-fi, 91 perc, 2013
Az elszegényedett világban Nagy-Britannia hidegháborúban áll egy új ellenséggel. Az egyetlen remény a megváltásra a Védelmi Minisztérium vezető tudósa. A zseniális Vincent McCarthy egy forradalmian új fegyveren dolgozik, amely elmossa a határokat az ember és a gép között. Az általa létrehozott android páratlan fizikai és szellemi képességekkel rendelkezik. A programozásába azonban hiba csúszik, és a gép az életére tör. McCathy a mesterséges intelligencia szakértőjéhez, Avához fordul segítségért.
(Mindkét filmet megtalálod a www.youtube.com oldalon ha a film címére rákeresel.) (Zila)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése