2019. január 4., péntek

Papírvárosok - vélemény a filmről Zilától


Papírvárosok
színes, feliratos, amerikai romantikus film, 105 perc, 2015

Az ajánlója szerint:

"Ki nem volt még szerelmes a szomszéd lányba? Quentin (Nat Wolff) óvodás kora óta odavan a környékükön lakó csajért, és természetesnek veszi, hogy ő tudomást sem vesz róla. Ezért lepődik meg igazán, amikor Margo (Cara Delevingne) egy éjjel bemászik a szobájába - méghozzá teljes nindzsa felszerelésben. Q és M együtt vág neki az éjszakának, hogy bosszút álljanak mindazokon, akik bántották őket. Nyomukban kompromittáló fényképek, vazelinnel bekent kilincsek és leborotvált szemöldökök maradnak. Valamint mindenütt egy nagy, falra festett M betű. Ezzel az éjszakával kezdődik egy gimis srác életének legnagyobb kalandja. Sok izgalom, félelem, váratlan tapasztalat és nagy öröm fér bele a történetbe: az átlagos fiú próbál megszokni, megszeretni majd megmenteni egy nagyon különleges lányt."

A film valójában csupán nyomokban hasonlít a könyvre. Erősen finomított, tompított verzió, vigyázva, hogy ne mutasson rossz
példátszörnyen paráztak mindhárman, hogy akár csak egy tanórát is ellógjanak.

Itt Q biztosan tudta hogy kardiológus lesz, eredetileg azonban csak azt, hogy a Duke Egyetemre megy és lesz belőle "ügyvéd vagy valami".

Vezetés közben egy rendes tini nem iszik alkoholt - eredetileg nem üdítős dobozba, hanem sörösüvegbe pisilt Ben útközben.

A jó gyerekek nem vezetnek majdnem egy teljes napot megállás nélkül, szépen lefeküdnek aludni az erdőben... Valójában 21 óra 45 perc volt az autóút pihenő nélkül.

Margo szerető testvér, aki mindennap beszélt a hugával eltűnése után is, miközben a "vágatlan" verzióban Q telefonjával hívja fel először a szüleit...

A papírváros szó első jelentése például teljesen kimaradt, vagyis üresen maradt árnyék-kertváros, mint ahogy az is, hogy Q végigjárta azokat Margot keresve a KÉJLŐCS becenévre hallgató kocsival...

Újdonság az álom-Margó is, és a szerelem hangsúlyozása.

Számomra ugyanakkor furcsa, hogy az Angela is velük utazik módosítással az első szeretkezést az erdőben, éjszaka megejteni belefért a történetbe - több szempontból is nehezményezem: kényelmetlen helyszín, illegális cselekedet, és kicsi az esélye, hogy kotonnal indultak útnak...

S tudva azt, hogy a pisivel való vízipisztolyozást kihagyták, az első szex az út mellett helyénvaló...

Margora tökéletes outfitben találnak, míg a másik változatban smink nélkül, sk rövidre vágott aszimetrikus hajjal, kócosan elhanyagoltan bukkannak, miközben a fekete noteszbe ír. (A könyv szerint a halott pasassal kezdődött minden, azzal, hogy Margo utána nyomozott. 10 évesen a lány is szerelmes volt Q-ba. A az újabb és újabb kitalált s a noteszbe feljegyzett kalandokat megvalósította.)

Q romantikus magyarázata arra, hogy miért keresték meg, szintén a rendező ötlete - mert szeretlek, ezzel szemben mert aggódtak érte, mert azt hitték, meghalt, mert törődtek vele.

A film az én ízlésemnek lassú, de a könyv még lassúbb, ugyanakkor mélyebb, több, tartalmasabb mondanivalóval és nemcsak az első szerelem ábrándjáról és csalódásáról szól: "Margo nem egy csoda volt, csak egy lány"; a hétköznapokban is megtalálhatjuk a csodákat, a fantasztikus embereket - a mű tanulsága itt mindössze ennyi.
(Zila)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése